fredag 17 april 2009

Därför är hon så arg (bland annat) (2009)

Har schabblat med uppdateringen -- tack, Agne! Ska inte hända igen ...


Vårdguiden är en liten skrift från Landstinget, en blandning mellan telefonkatalog och magasin, och det finns säkert nåt på nätet också antar jag (vissa kunskapsluckor är man mest glad över, till exempel de som uppstår för att man sällan har halsfluss). Detta är antagligen en bra sak, men där jag bor gör dom väldigt märklig reklam. En affischkampanj härjar när detta nedtecknas, och en del är helt begripligt och entydigt, till exempel ”Vart ska jag gå? Vårdguiden” – underförstått att nämnda V. kan svara på denna egentligen djupt existentiella fråga om den avser vart man ska ta vägen när man har till exempel just halsfluss. Men så finns det en annan: ”Varför är hon så arg? Vårdguiden”.

Jag får ingen riktig rätsida på den trots att jag har grunnat. Möjligen förstår man varför det inte står ”Varför är han så arg?” – plötsligt blir det lite mer ”mäns våld mot kvinnor”, som det brukar heta, och det blir konstigt alltsammans. Men ”hon” är inte sådär enormt begripligt heller. Vilken ”hon” avses? En babyflicka som kan tänkas ha ont i magen? En femtifemplussare som kanske eller kanske inte ansätts av klimakteriebesvär (fast då kan man ju tycka att det är bättre att fråga Berit själv än att börja slå i Vårdguiden)? En äldre dam som har blivit så vresig att barna börjar misstänka en begynnande demens? Jag antar att svaret i alla fall inte förutsätts vara ”För att hon är underbetald och underskattad på jobbet och alltid får ta hand om disken hemma”.

Eller också är det just vad det är. Det är ju nämligen så nuförtiden att det allra mest mänskliga vardagliga kan förvandlas till en Sjukdom bara man vänder ryggen till. Jag har nyss läst om en amerikansk bok som heter ”Shyness: How Normal Behaviour Became a Sickness” (fritt översatt ”Blyghet: Hur en vanlig läggning blev en sjukdom”). ”Innan du kan sälja in medicinen måste du sälja in sjukdomen” är författarens tes – och nån måste ha lyckats tämligen bra med både det ena och det andra i USA eftersom det som tidigare kallades blyghet och var normalt numera allt oftare kallas social fobi och medicineras (vilket innebär att en hel massa människor uppfattas, och än värre uppfattar sig själva, som sjuka fast de bara är som de är).

För lite sen läste jag också om något som kallas z-koder i Socialstyrelsens klassificering, det vill säga sådant som anses innebära risk för sjukdom. Om man får tro den artikeln – man vill inte gärna göra det, men jag säger om – så riskerar man sjukdom om man är oenig med chefen, byter jobb, misslyckas på ett prov eller är oense med grannarna. Själv är jag möjligen onaturligt hurtfrisk men jag menar att oenighet med chefen faktiskt kan sluta med en löneförhöjning eller en befordran (om det visar sig att man har rätt och om man har en klok chef; sådana förekommer). Att framställa det som farligt att byta jobb är något mitt emellan vansinnigt och ansvarslöst och om bara de som alltid har lyckats på prov vore friska vore sannolikt hela världen sjuk. Fast det kanske det är just vad den är? Om den egentligen tänker efter?

WHO:s häcklade hälsodefinition från 1946 känns inte så långt borta: ”Hälsa är inte bara frånvaron av sjukdom och handikapp utan fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”. ”Frisk är bara den som inte är tillräckligt undersökt” säger ett cyniskt talesätt, men det är sannolikt värre än så: frisk är bara den som lever i total och komplett extas på alla tänkbara mänskliga plan. Övriga kan konsultera Vårdguiden. Ni som är lite arga, till exempel.

1 kommentar:

Kerstin sa...

Man måste ha social kompetens idag, om man skall komma nå'n vart. Därför FÅR man ju inte vara blyg. Då MÅSTE det ju vara lite onormalt och ofriskt att vara blyg???
Läste i Nerikes Allehanda om en jobbmässa på Conventum för några veckor sedan. De hade gått runt i montrarna och frågat olika företag vad man skulle ha för kompetens för att få jobb hos dem. En städfirma svarade att man skulle vara pigg och glad. Hmmm. Inte ett ord om att man skulle vara en hejjare på att städa. Nä, bara Pigg och Glad. En blyg och tyst superstädare göre sig alltså icke besvär...... Suck.